UN IEPURAS DIN….JURASIC!

Anul acesta Iepurasul nostru de Paste a efectuat o calatorie extrem de lunga. A plecat in timp, cu multe milioane de ani in urma, tocmai pana in perioada Jurasicului, de unde s-a intors cu cateva …jucarii haioase, placute, dar in acelasi timp interesante si educative. Adica s-a intors insotit de….dinozauri! Iar acum ne alturam si noi, lor tuturor, si va uram impreuna SARBATORI FERICITE

Cu ceva mai mult de 2 luni in urma ne intorceam de la Nuremberg Toy Fair 2015. Incantati, bucurosi, dar si determinati. Atunci v-am promis cateva surprize. Ei bine, acum – depasind unele dificultati cu totul neasteptate – ne putem tine de cuvant. Am facut tot posibilul ca aceasta surpriza sa coincida cu sarbatoarea de Paste, cu iepurasul care este asteptat mereu cu bucurie si nerabdare de catre toti copiii, si nu doar de catre ei.Jurassic Action pe www.101jucarii.ro

Tot atunci, dupa cel mai mare targ anual de jucarii din lume, mentionam despre conceptul action & educational toys. O imbinare intre fun si cunoastere, intre placerea jocului, a jucariei si elementele stiintifice, intre bucuria de te juca si bucuria de a explora si a invata. Si pentru toate acestea, iepurasul  – „aducatorul” de oua  de Paste (oua simple, de ciocolata, cu jucarii sau alte… surprize), a carui prima mentiune o gasim in teritoriile germane din jurul anului 1680 – a facut un drum extrem de lung. A calatorit in timp, cu zeci si sute de milioane de ani in urma si s-a intors de acolo cu…..dinozauri! Iar acesti dinozauri au ajuns pentru prima data in Romania la noi si constituie surpriza si cadoul nostru de Paste!

De ce fac parte acesti dinozauri din categoria action toys? Pentru ca sunt excelent realizati, confectionati dintr-un material placut la atingere, pictati manual in culori vii si sunt articulati – toate acestea indemnand la joaca, la ….action. De ce sunt considerati si educational toys? Deoarece designul lor s-a bucurat de sfaturile unui consultant stiintific in domeniul paleontologiei iar fiecare exemplar, pe langa frumusetea si atractivitatea ambalajului, este insotit de un card, un pliant si o diorama care ofera date suplimentare si amanuntite. Iata de ce suntem convinsi ca acesti dinozauri constituie o oportunitate placuta de a combina jocul cu informatia intr-un mod antrenant si educativ.

Acesta este motivul pentru care am denumit categoria in care veti gasi dinozaurii, Jurassic Action.

Nu vom face referire in mod particular la niciunul dintre cei 23 de dinozauri (denumirea fiind una generala) care compun aceasta serie. Nu este locul si nici scopul prezentarii lor in detaliu acum.  Mentionarea doar a unora dintre ei – care ne plac noua mai mult (toti ne plac, dar unii ….parca mai mult J) sau pe care ii gasim mai interesanti – ar fi extrem de subiectiva. Elementele stiintifice – tipuri, specii, dimensiuni, erele geologice si perioadele calendaristice (lungi de milioane de ani pentru fiecare) in care au trait, locurile unde ramasitele lor au fost descoperite in lume – nu isi au rostul aici, pentru ca aceste lucruri se invata si se retin mult mai usor alaturi de figurina, privind-o sau jucandu-te cu ea.

Dorim sa mentionam in schimb altceva. O buna parte dintre acesti dinozauri s-au regasit si se regasesc in numeroase elemente ale culturii pop(ulare), sub diversele ei forme din ultimul secol. Au fost necesare cateva zeci de ani, de la inceputurile descoperirilor sistematice de schelete (mijlocul secolului al XIX-lea) pana la aparitia lui Allosaurusin cartea O lume disparuta (1912) a lui Sir Arthur Conan Doyle si in ecranizarea filmului cu acelasi titlu din anul 1925, care marcheaza prima aparitie a unui dinozaur pe marile ecrane. De atunci incoace insa….cine nu s-a amuzat de sauropodul Dino din serialele si filmele de animatieThe Flinstones (Aventuri din epoca de piatra)? Cine nu s-a infiorat la aparitiile lui Tyrannosaurus Rex (cu adevarat un rege al pradatorilor carnivori), a hoardelor de Velociraptors, a giganticuluiApatosaurus (cel mai mare brontozaur, lung de peste 20m si a carui greutate putea atinge peste 70 tone!) din Jurassic Park – Jurasicul fiind perioada geologica de „glorie” a dinozaurilor – serie ce va continua in acest an cu noul film Jurassic World? Cine nu s-a entuziasmat urmarind o lume disparuta acum mai bine de 60 de milioane de ani, dar recreata cu ajutorul modelelor stiintifice, in care Triceratops, Edmontosaurus, Allosaurus, Stegosaurus si, desigur, T-Rex, faceau legea in Walking with Dinosaurs – documentarul BBC in sase parti, urmat de carti, filme si jocuri video cu aceeasi tema? Mai doriti si alte exemple?

Ne oprim aici cu scurta noastra incursiune in aceasta action-science-fantasy world readusa la viata dupa multe ere de catre jucariile si figurineledinozaur. Revenim in lumea noastra, a prezentului, in care speram din tot sufletul ca fiecare dintre voi sa aveti un iepuras dragut, cat mai incarcat cu daruri si, de ce nu, proaspat intors din….Jurasic!  De asemenea, mult succes in perioada de …egg hunt ! Si, evident, cu mult mult drag,  SARBATORI FERICITE!!

Ralmida Com SRL

 

Niciun comentariu.

Lasa un comentariu