,,Eram trei surori(variaţiuni pe o temă de Cehov)”

Instituto Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Teatro de la Abadia din Madrid si cu Teatrul Bulandra, organizează, miercuri, 12 noiembrie, ora 19:00, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra un spectacol-lectură al piesei „Eram trei surori (variaţiuni pe o temă de Cehov)”, a dramaturgului spaniol, José Sanchis Sinisterra, în prezenţa autorului.

Dramaturgul spaniol José Sanchis Sinisterra si spectacol-lectura “Eram trei surori (variatiuni pe o tema de Cehov)”, la Teatrul Bulandra

Traducerea piesei aparţine Luminiţei Voina-Răuţ. Regia: Bobi Pricop, cu: Mirela Gorea – “Olga”, Dana Dogaru – “Maşa” şi Manuela Ciucur – “Irina”.

În continuarea spectacolului-lectură va urma un dialog între dramaturgul spaniol José Sanchis Sinisterra şi conf.univ.dr. Nicolae Mandea (UNATC). Dialogul are loc cu traducere simultană din limba spaniolă.

Intrarea libera, in functie de nuamrul de locuri disponibil.

“Textul lui Jose Sanchis Sinisterra este o lectură contemporană, esenţializată, a piesei lui A.P. Cehov. Damaturgul spaniol aduce în scenă aceleași trei surori, acum îmbătrânite, singure și nostalgice. Undeva între amintire şi imaginar, Olga, Maşa şi Irina retrăiesc istoria, într-un efort disperat de a descoperi esenţa naturii umane. Iată un excelent prilej pentru public de a fi martor la reîntânirea dintre trei mari actriţe şi cele trei personaje din trecut” (Bobi Pricop) .

José Sanchis Sinisterra (Valencia, 1940) este licenţiat în Filosofie şi Litere, a fost profesor la Institutul de Teatru din Barcelona din 1971 până în 2010.

În 1977 fondează Teatro Fronterizo (Teatrul de Frontieră), al cărui director este până în 1977. La 14 de ani după aceea, reia acest proiect, de această dată la Madrid unde pune bazele Nuevo Teatro Fronterizo (Noul Teatru de Frontieră), instituţie culturală distinsă cu Premiul Max al Criticii de Teatru în 2012.

De-a lungul carierei sale profesionale a  predat cursuri, seminarii şi ateliere de dramaturgie textuală şi de arta actorului, dramaturgie a textelor narative şi scriitură dramatică în toată lumea.

Este autor a numeroase eseuri şi articole şi autor al unor piese fundamentale ale teatrului spaniol al secolului 20, precum ¡Ay, Carmela!, El lector por horas (Cititor cu ora), sau El cerco de Leningrado (asediul Leningradului), intre altele.

A regizat zeci de montări ale celor mai buni autori dramatici, dar şi adaptări de texte narative şi clasice. Este autor a mai bine de 40 de texte de teatru, originale şi adaptări, a fost distins cu premii precum “Carlos Arniches” (1968), Premiul Naţional de Teatru (1990), Premiul de Onoare al Institutului de Teatru din Barcelona” (1996), Max pentru Cel mai Bun Autor (1998 si 1999), Premiul Naţional de Literatură Dramatică (2003), “Life Achievement Award” la cel de-al XXIII International Hispanic Theatre Festival de Miami (2008), Medalia CELCIT (2010).

 

Despre Institutul Cervantes Bucuresti

Institutul Cervantes este institutia publica creata de Spania in 1991 pentru promovarea si difuzarea culturii spaniole si hispanoamericane. Institutul Cervantes din Bucuresti organizeaza cursuri pentru invatarea limbii spaniole, examene de atestare a cunostintelor de limba spaniola cu recunoastere internationala (DELE), activitati culturale si pune la dispozitia celor interesati o biblioteca specializata cu peste 25000 de titluri.

  • Instituto Cervantes Bd. Regina Elisabeta 38 – Departament Cultura

Niciun comentariu.

Lasa un comentariu