Cum sa eviti accidentele cu stivuitorul

Un stivuitor este o masina foarte folositoare, insa pentru a evita accidentele, trebuie sa inveti cum sa il folosesti corespunzator. De exemplu, un stivuitor este considerat ca fiind nesupravegheat din momentul in care operatarul se afla la peste sapte metri distanta de el, chiar daca se afla in raza sa vizuala.

Stivuitoarele sunt folosite in fabrici si depozite pentru a incarca si descarca bunuri. Daca stivuitoarele sunt foarte comune, la fel de comune sunt si accidentele cu acestea. Potrivit datelor obtinute de catre Administrarea Sigurantei si Sanatatii Ocupationale (OSHA), stivuitoarele curmeaza 85 de vieti anual doar in cadrul Statele Unite ale Americii, ceea ce inseamna ca sunt mai periculoase decat aparate pe care le-am considera ca fiind mai primejdioase, ca, de exemplu, freza lemn. Pe langa asta, sute de muncitori ajung sa fie raniti serios si alte cateva mii cu rani minore sau superficiale. In cele mai multe cazuri, accidentele care implica stivuitoarele sunt provocate ca urmare a lipsei de experienta a operatorilor in operarea masinariilor.

Un stivuitor care se rastoarna dintr-o pozitie verticala, dreapta este cel mai intalnit tip de accident. In acest caz, operatorul ajunge sa fie ranit. Uneori, se intampla ca un muncitor coleg care se afla in proximitate sa fie ranit si el, deoarece se afla intre masinarie, incarcatura si perete. Desi rare, sansele ca muncitorii sa ajunga sa fie prinsi intre doua masinarii exista. In afara de asta, exista si ocazii in care muncitorii sunt raniti ca urmare a unei incarcaturi mari care a cazut pe ei sau in momentul in care chiar ei au cazut pe stivuitor. Si, nu in ultimul rand, exista mai multe cazuri in care oamenii sunt raniti sau chiar isi pierd viata dupa ce sunt calcati de un stivuitor.

Sfaturi de urmat

La fel ca atunci cand operezi alte instrumente tehnice, ca, de exemplu, freze lemn, exista o serie de reguli care trebuiesc aplicate, deoarece atat operatorul, cat si oamenii din vecinatatea sa sunt vulnerabili in fata unui posibil accident. De aceea, doar persoanele care au treut prin perioada de training ca operator de stivuitor ar trebui sa aplice pentru astfel de locuri de munca – utilizarea unui stivuitor este diferita fata de operarea altor vehicule industriale. Daca esti angajator, asigura-te ca persoana pe care ai angajat-o este familiara cu masinaria si ca are documentatia necesara pentru a dovedi aceasta.

Stivuitoarele trebuiesc verificate zilnic, inainte de inceperea programului de munca, iar orice problema observata trebuie anuntata. Nu ar trebui sa operezi niciodata o masinarie care nu este sigura, deoarece exista sanse sa-ti pui viata in pericol, precum si pe cea a celor din jurul tau.

Ca operator de stivuitor este important sa cunosti zona in care lucrezi – daca este una noua, investigheaz-o pentru a te familiariza cu imprejurimile. De asemenea, trebuie sa porti mereu echipamentul potrivit, inclusiv casca de protectie atunci cand operezi masinaria si asigura-te ca ai talpile incaltamintei curate, pentru a nu aluneca. In plus, nu uita ca trebuie sa porti chiar si atunci cand operezi un stivuitor o centura de siguranta.

 

Niciun comentariu.

Lasa un comentariu