Ce geamuri sa alegi pentru a pastra caldura in locuinte

Capacitatea de retinere a caldurii reprezinta una dintre cele mai importante caracteristici ale geamurilor. Geamurile sunt inainte de toate o iesire spre exterior, asa ca rolul lor principal este sa ofere protectie termica, fonica si siguranta.

Pastrarea caldurii este esentiala nu doar pentru mentinerea unui confort optim, cat si pentru reducerea facturilor de energie. Acest lucru este destul de util, intrucat un procent mai mare de 40% din caldura este pierdut prin ferestre.

Importanta calitatii sticlei si tamplariei geamurilor

Capacitatea de izolare termica tine atat de calitatea sticlei din care sunt alcatuite geamurile, cat si de calitatea tamplariei (ramelor). In ceea ce priveste sticla, rezultatele cele mai bune sunt oferite de sticla Low-E. Denumirea Low-E vine de la Low Emissivity si se refera la sticla acoperita cu o pelicula de metal nobil, precum argintul. Aceasta pelicula de metal poate reduce pierderile de caldura cu pana la 25%.

Geamurile simple din sticla ofera o protectie foarte redusa in fata temperaturilor scazute, trecerea la geamuri termopan pentru mansarda a devenit insa deja un pas natural pentru cele mai multe dintre persoane, ceea ce nu face decat sa imbunatateasca eficienta si confortul. Ideal ar fi ca in cazul in care nu iti permiti sticla Low-E in mai multe straturi sa alegi macar unul (geamurile termopan sunt alcatuite din doua sau trei foi de sticla). In momentul de fata un geam termoizolant nu mai este atat de scump precum era in urma cu cativa ani. De asemenea, producatorii si distribuitorii accepta diverse modalitati de plata, inclusiv cea in rate. Este mult mai usor sa iti poti dota casa cu ferestrele corespunzatoare.

Alegand geamuri de calitate caldura din locuinta se va pastra mult mai bine, diferenta de temperatura fiind usor de observat. Datorita mentinerii unei temperaturi constante nu va mai fi nevoie sa setezi centrala sau repartitoarele la un nivel ridicat, lucru care te va ajuta sa economisesti foarte mult la facturi.

In ceea ce priveste tamplaria, optiunile constau in ramele din lemn, aluminiu sau PVC. Ramele PVC prezinta cele mai bune rezultate in materie de izolare termica, varful fiind reprezentat de sistemele BluEvolution 92 cu 5-6 camere de izolare si trei garnituri. Un avantaj suplimentar al tamplariei din PVC este si izolarea fonica. Aceasta poate oferi o protectie de pana la 47 dB, izoland foarte bine fata de zgomotul exterior. In particular, atunci cand alegeti geamuri mansarda trebuie sa va asigurati ca foaia exterioara este prevazuta cu folie protectoare impotriva grindinei.

Desi este folosit cu succes in fabricarea cutiilor pentru parfumuri barbati, aluminiul nu este cea mai inspirata optiune pentru tamplaria de exterior, fiind insa mult mai ofertant in ceea ce priveste rezistenta si paleta de culori. Lemnul ofera de asemenea o izolare termica mai slaba in timp ce beneficiaza de o paleta mai larga in materie de design. Aluminiul si lemnul ofera mult mai multe avantaje pentru geamurile si usile de interior. De fapt fiecare tip de tamplarie atrage anumite compromisuri. Depinde ce criteriu primeaza pentru tine (izolarea, aspectul, rezistenta, pretul etc).

Asadar, geamurile din termopan reprezinta alegerea cea mai buna atunci cand vine vorba de pastrarea caldurii in locuinte. Daca iti doresti izolarea maxima disponibila in momentul actual alege ferestre din termopan Low-E cu tamplarie PVC de tip BluEvolution 92.

Niciun comentariu.

Lasa un comentariu